РИО ТИНТО И ОТИМАЊЕ СТРАТЕШКИХ РЕСУРСА СРБИЈЕ

МИ-глас из народа

САОПШТЕЊЕ

 

РИО ТИНТО И ОТИМАЊЕ СТРАТЕШКИХ РЕСУРСА СРБИЈЕ

стоп екоциду 

Америка је преко НАТО пакта и ЕУ све интензивније подигравала некакво лажно савезништво и потребу да обогаљена Србија настави „европски пут“ у ЕУ. Тај пут значи распродају преосталих стратешких ресурса Србије, руда, извора воде, пољопривредног земљишта, Електропривреде, предузећа одбрамбене индустрије и преосталих профитабилних предузећа у државном власниству.

Као да је неко давно обећао да ће спровести овај паклени план пустошења стратешких ресурса Србије а све под плаштом убрзаног економског развоја и „светле европпске будућности.“ Такав пут је вишеструко штетан по будућност Р. Србије. Стране корпорације и банкарски сектор износе профит изван земље и држе у дужничком ропству садашње и будуће генерације.

Целокупна економска политика се везује за стране инвестиције, од којих многе нашу младу генерацију доводе у робовски положај. Раде тешке послове за веома мала примања у веома тешким условима рада. У новије време, све је више пројеката из области рударства, који нису транспарентни нити јавност, на време има праве информације.

Одлуке о рударењу веома често се доносе без јавне расправе у друштву или су те расправе строго дириговане, без могућности утицаја стручне јавности. Један од таквих пројеката јесте и рударење руде „јадарит“ у Јадру. Од самог почетка анжована је, по злу позната у свету, аустралијска компанија „РИО ТИНТО“.

Све се одигравало на нетранспарентан начин, далеко од очију јавности Чак је мењано и прилагођавано национално законодавство, како би Рио Тинто био сигуран да ће, након истраживања, добити право на експлоатацију. Чак је та компанија откупљивала имања од мештана Јадра, под плаштом да свако има право да прода своју земљу, као да је то обична продаја земљишта. Очигледно је да је заказао систем безбедности или га је неко држао у стању да не реагује.

Сада поједини политичари у власти правдају компанију Рио Тинто да је реализовала истраживања, купила земљиште па је „нормално“ да им се да право на експлоатацију. Очигледно је да је од самог почетка, у целом пројекту Рио Тинта, присутан организовани криминал и корупција.  Не може се другачије оправдати лобистичко деловање органа законодавне и извршне власти. Када слушамо њихова обраћања последњих дана, можемо рећи да је почела кампања Рио Тинта, на медијима са националном фреквенцијом. У тај процес су укључени плаћени аналитичари и тзв.експерти власти.

Постоји потреба да се све суверенистичке и патриотске снаге удруже и да заједно са народом не дозволе било какве послове везане за истраживање и експлоатацију литијума било чијој компанији, па наравно ни Рио Тинту. То значи да се под било каквим разлозима не дозволи опстанак и деловање многих фантомских фирми и агенција, које делуу у функцији изградње повољних услова за насилно наметање одлука и доношења дозвола за експлоатацију литијума.

Покрет МИ- глас из народа свестан је своје друштвене и националне одговорности па ће дати све од себе да кроз рад Народне скупштине Р.Србије и кроз организовано изражавање незадовољства са народом у Србији спречи наставак пројекта Рио Тинта или било које друге стране компаније.

Не треба Србији рудна рента од 3 одсто а да се угрози будућност поколења. Јадар је само почетак разбијања Србије и расецања државне територије, преко Ваљева па све до Зајечара и Мајданпека. Власт преко медија изграђује наратив да су сви који се противе појекту Рио Тинта „непријатељи народа“. То јасно говори до којих граница је режим спреман да иде у свом безумном и штеточинском деловању. Сви аргументи власти су веома провидни и представљају веома лошу пропаганду, која може послужити као оптужница за све који учествују у овом процесу као лобисти за Рио Тинто.

Зато уједињено деловање свих политичких партија и покрета, удружења и других организација  јесте судбоносног карактера. Србија нема алтернативу и мора заштити своје стратешке ресурсе од Рио Тинта и сличних компанија, које трајно угрожавају земљиште, ваздух и воду. Тамо где је био и радио Рио Тинто нема живота. Србији не треба таква будућност и то се не може платити никаквим проклетим доларима и еврима.

Стоп истраживањима и  експлоатацији литијума!

Стоп екоциду!

Рио Тинто одлази из Србије!

Сви у Фронт за одбрану Србије!

Тек је почело. Морамо бити јединствени и саборни. Од овог нашег заједничког посла зависи будућност поколења!

 

 

МИ-ГЛАС ИЗ НАРОДА

 

 

6 thoughts on “РИО ТИНТО И ОТИМАЊЕ СТРАТЕШКИХ РЕСУРСА СРБИЈЕ

  1. Prvo treba procitati te tri studije , nacrte , koje su nasi fakulteti i profesori uradili za racun Rio tinta.
    pa onda napraviti tri kontra studije isto strucne , na osnovu kojih ce se argumentovano nastupati na debatama i protestima . Price i floskule o coveku i prirodi , pohlepi i sreci treba ostaviti Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pesnicima , Porfiriju, Beckovicu , Rsumovicu a ne histericnim glumcima i politicarima . Takodje treba napraviti i studiju sta drugo ako necemo da kopamo litijum, Ne mozete biti protiv neceg a da nemate predlog za nesto drugo . Kada bise ulozilo novca u taj kraj koliko ce se uloziti za litijum, u bilo sta sto je hrana , isto bi bilo profitabilno . Ali tu mora da se radi ,a najlakse je daj zemlju u rentu i zadovolji se crkavicom

    1. На некој ТВ станици сам гледао – слушао Зорана Дракулића који је међу првима у свету са својом компанијом ископавао литијум , тамо негде између Кине и Индије Како каже , то подручје је било ” спаљено, ” изглделао је као Месечева површина. Питао је зашто то раде , одговорили су да на том подручју нема људи, нема насеља. Горне Недељице и сва остала села околао се морау раселити – Колико то пара треба Вучићу .. уствари , колико је добио па саад не може да истера Рио Тинто из Србије. Заборави на студије и стручњаке. Сви су његови па ће проценити како он каже. Он је Српски Зеленски само што још боље глуми

  2. И овде сте изоставили главни проблем, главног кривца. АЛО, АЛО господо , Ако власт односно председник ( он је алфа и омега ” власти ” изговори на ПИНКУ : нема ископавања, прекините све уговоре , молим Рио Тинто да напусти Србију у року од годину дана ….то ће се и остварити. Дакле ПРЕДСЕДНИК је најодговорнији. Он крши закон и устав он не поштује народ ( питање је да ли уопте и припада Србском ДНК ) обзиром колику штету нам нанаоси.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *