АВИОНИ „РАФАЛ“ И САРАДЊА ВЛАСТИ С НАТО

НАБАВКА АВИОНА „РАФАЛ“ И СВЕ ИНТЕНЗИВНИЈА САРАДЊА ВЛАСТИ СРБИЈЕ С НАТО ПАКТОМ – ПОГРЕШАН СТРАТЕШКИ ИЗБОР

Већ дуже време власт Србије одступа од војне неутралности и понаша се неуставно и веома штетно по безбедносне и одбрамбене националне интересе Р. Србије. Све се то чини ван демократске контроле и без благовремених и јасних  информација у  друштву. Такво деловање је супротно и основним ставовима око војне неутралности и националних интереса исказаних у Стратегији националне безбедности и Стратегији одбране из 2019.године.

Стратешки заокрет власти Србије од војне неутралности ка НАТО пакту огледа се у следећем:

 1. Прекинут је мораторијум на војне вежбе са страним војскама, који је донео Врховни савет одбране 2022.године, због избијања рата у Украјини. Одржавање војних вежби са Армијом САД и многих других војски из региона је настављено супротно одлукама Врховног савета одбране, под називом „Платинасти вук 23“. Направљен је само као изузетак који се примењује за жеље Запада, али не и за државе које подржавају суверенитет Србије, што је срамно и није у складу са војном неутралношћу.
 2. Број активности са војскама држава НАТО чланица је неупоредиво већи од сарадње са другим државама ван тог војног савеза.
 3. Војнотехничка сарадња са државама чланицама НАТО пакта је све интензивнија и у знатној мери обавијена је велом тајности, посебно око производње мина, граната, муниције и других минско експлозивних средстава.
 4. Преговори са Француском око набавке вишенаменских борбених авиона „Рафал“ из Француске. О томе се веома мало говорило у јавности минулих година. Све је некако било удаљено од медија и цивилног друштва, као да се ради о набавци јефтиног и мање битног сложеног борбеног система. Напротив, ради се о набавци стратешког борбеног система који је веома скуп пројекат. Набавка борбене ескадриле (12 авиона) са припадајућим убојним средствима, резервним деловима, логистиком и обуком износи преко 3 милијарде евра.

Набавка авиона „Рафал“ ушла је у одмаклу фазу и финишира се изгледа посетом председника Србије Француској 7. и 8. априла 2024. године. То је тектонски поремећај наше стратешке позиције у погледу војне неутралности. Са овим чином Србија постаје веома окренута ка НАТО пакту и питање је само времена када ће то или и формално постати, или ће степен сарадње бити једнак као да је Србија чланица НАТО. Купујемо вишенаменски борбени авион од Француске, државе која је у последње четири деценије непријатељски деловала против српских националних интереса.

 • Учествовала је у разбијању бивше СФРЈ;
 • Била је пристрасна у грађанском рату у Хрватској, БиХ и у припреми агресије НАТО пакта на СР Југославију 1999. године;
 • Бомбардовала је положаје ВРС и цивилне објекте у Р. Српској 1994. години у склопу НАТО операција;
 • Активно је помагала терористички покрет УЧК на Косову и Метохији 1998. године;
 • Великим снагама је учествовала у агресији НАТО пакта на СР Југославију 1999. године;
 • Као једна од водећих држава НАТО пакта и ЕУ дефинисала је тзв. Фрацуско-немачки предлог за решавање односа између тзв. Р. Косово и Републике Србије. Тај предлог је формализован кроз тзв. Бриселски споразум и Охридски анекс. Сва та документа су у функцији суштинског признања лажне државе Косово;
 • Француска је признала лажну НАТО државу Косово и веома активно се залаже да се наставе притисци на Србију како би прихватила суштинску независност тзв. Косова;
 • Француска је држава која учествује у хибридној агресији НАТО и ЕУ на Републику Србију;
 • Данас је Француска једна од најагресивнијих русофобних држава у Европи, која је намерна да шаље трупе у Украјину. Чак заговара потребу припреме ЕУ за „европски рат“. Ти ратни покличи могу само увести Француску и ЕУ у велике невоље и сценарије масовног страдања. Зар од такве србофобне и русофобне државе, Србија треба да набавља борбене авионе „Рафал“?

Довољна је ово аргументација да свако може разумети да Србија неприродно штетним одлукама иде свом „џелату“ у наручје и да даје огромне количине новца за борбени авион који дугорочно угрожава безбедност ваздушног простора и генерално безбедност Републике Србије. Сваком је јасно да Србија неће никада правовремено да добије резервне делове нити убојна средства (ракете, бомбе, муницију, мамце…), у случају некаквог рата у региону Балкана. Делује као да је неко у политичким структурама Србије обећао да ће наша држава у знатној мери имати колонијални статус према Француској.

Милијарде из буџета усмерене су према тој НАТО држави која темељно и упорно разара и угрожава српске националне интересе. Француској је скоро поклоњен Аеродром Никола Тесла, изградња Београдског метроа, набављени су радари за ваздушно осматрање и јављање, ПВО системи и ракете, комуникациона опрема и сада коначно и ескадрила авиона „Рафал“. Све је то учињено у некаквој скоро приватној режији и без адекватне јавне процедуре, расправе и доношења одлука које би биле свестрано анализиране. Свему се томе додаје и набавка нуклеарних електрана од Француске.

Јавност треба да зна да је набавка новог бореног авиона била могућа из више држава које нису чланице НАТО пакта, као што су Русија, Кина и Јужна Кореја, по знатно мањим ценам за скоро 50 одсто. Набавка авиона из поменутих држава била би знатно повољнија са аспекта одржавања и поузданости експлоатације. У избору је више типова тог авиона, почев од руских МиГ 35, СУ 35 па до кинеског Ј 10. Срамно је да се власт Србије бахати са трошењем буџетских средстава. Уместо да се целокупан процес набавке руских авиона заврши до износа од 1,5 милијарде евра и да се искористи поуздана логистика и трансфер знања и вештине пилота, Војска Србије се гони да иде у скупу и веома опасну авантуру са набавком француских авиона „Рафал“.

Власт Србије као да је добила налог да ово оружје, опрему а посебно авионе мора набавити од Француске, као непријатељске државе у новијој историји, што је срамно и проблематично са више аспеката. Сви они који су учествовали у овој спорној набавци авиона „Рафал“ вероватно ће у будућности бити судски процесуирани јер су учествоваали у набавци, која је вишеструко штетна по српске националне интересе , националну безбедност и буџет Србије.

У времену глобалног хибридног сукоба, кога многи означавају Трећим светским ратом, Србија се набавком авиона „Рафал“,  сврстава под окриље колективног Запада. Таква одлука ће неминовно донети велике последице по Србију и српски народ. Последњи је час да прораде разум, савест и одговорност и да се одустане од  набавке авиона „Рафал“.

Да све буде још горе, све се ово догађа само неколико дана пре него што ће Француска сасвим извесно гласати за то да тзв. Косово буде признато као чланица Савета Европе. Уместо обустављања свих пројеката са Француском (и другим државама које су на истим позицијама), Србија је још богато награђује парама грађана Србије.

Да ли ову куповину критикују они који се представљају као заклета опозиција власти. Ни случајно, па све је то део и њихове агенде када би били власт. Народ треба да зна да су позиције опозиције коју предводи Србија против насиља и СНС у многим питањима или потпуно исте, или веома сличне. Зато нам је потребан, не „трећи пут“ него други пут, државног и економског суверенитета Србије зато што се политике  СПН и СНС ослањају на исти западни концепт, у коме нема места за српске интересе.

 

Ми – глас из народа

4 thoughts on “АВИОНИ „РАФАЛ“ И САРАДЊА ВЛАСТИ С НАТО

 1. Овде је очигледно да како се у народу каже са разлогом: “Овде нису чиста посла”. Овакав потез који је у овим приликама ван сваке логике, и по војним аспектима а још виче по економским. За нмого мање новаца се, ако се већ купују , могло купити већи број авиона а уједно и бољих и примеренијих нашим већ наученим пилотима и особљу оспособљеном за одржавање. Огигледно је оправдана сумња да је је онај који ово раду уцењен нечим , или потплаћен, а у осталом он и није овлашћен да одлучује о куповини стратешког оружја.

  1. Имам утисак са су му наредили ,пристао да купи и носач авиона или подморнице.

 2. Стално се наводи оно: “Ако изгледа-хода-плива-кваче као патка, онда јесте патка”, међутим, ако томе приђемо с друге стране, видећемо зашто купујемо то што купујемо: “Кад си патка, изгледаш као патка, ходаш као патка, пливаш као патка, квачеш као патка и на зиду имаш постер Паје Патка.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *