МИ – ПРЕТХОДНЕ НЕДЕЉЕ (18-24.03.2024)

БИЛИ СМО У РУСИЈИ – НА ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА

Москва, 15-19.03.2024.

Делегација народних посланика Народне скупштине Републике Србије из покрета »Ми – глас из народа«, у саставу Драган Станојевић, проф. др Митар Ковач и проф. др Јован Јањић пратила је, у својству непристрасних међународних посматрача, управо одржане изборе за председника Руске Федерације. Током боравка у Москви имали су више значајних састанака.

Наредни линкови доносе најважније изјаве три члана наше делегације у вези с изборима за председника Русије.

Посматрачи из Србије: Изборни процес у Русији доведен до савршенства | (чланак)

Што јачи хук ратних бубњева са запада, то је јачи одјек слободољубиве словенске душе на истоку“, каже Јањић о слављу поводом Путинове победе на улицама) Москве.

* * *

Најбројнија делегација на Председничким изборима у Русији је делегација Покрета МИ | (видео)

Од свих европских делегација које су пратиле изборе за председника Русије, делегација Покрета МИ била је најбројнија, а у њој су била три наша посланика, Јован Јањић, Митар Ковач и Драган Станојевић. Иначе, наша делегација је изазвала велику пажњу у руским медијима.

* * *

Делегација Покрета МИ је изазвала велику пажњу у Руским медијима | (видео)

Прилог руске ТВ посвећен другом дану избора за председника Русије; кратки интервјуи с Драганом Станојевићем и Јованом Јањићем.

* * *

Кратак извештај из Москве са Председничких избора у РФ | (видео)

Третман који је наша делегација имала све време током одржавања избора је директан одраз односа Руске државе – како према Српском народу, тако и према Покрету МИ – глас из народа. Чланови наше делегације изразили су, у својим изјавама испред једног бирачког места, свој одличан утисак о читавом изборном процесу.

* * *

Прилог о делегацији Покрета МИ на првом каналу Руске ТВ | (видео)

Први канал Руске ТВ је направио интервју са нашом делегацијом. Страних посматрача је било више од 1000, али је само наша делегација била удостојена гостовањима на свим познатим каналима.

* * *

Поздрав са Црвеног трга; мисија делегације Покрета МИ испуњена | (видео)

Чланови наше делегације, Драган Станојевић, Јован Јањић и Митар Ковач, с одушевљењем евоцирају свој боравак у својству међународних посматрача избора за председника Русије.

 

У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Београд, 18-20.03.2024.

У наставку Прве седнице Народне скупштине Републике Србије у четрнаестом сазиву од 18. до 20. марта 2024, посланици Скупштине Србије водили су расправу о избору председника парламента, за коју је функцију предложена потпредседница СНС и досадашња премијерка Ана Брнабић. У име наше посланичке групе били су присутни Ана Крстић и Бранко Павловић – који је имао неколико излагања.

Против избора Ане Брнабић на место председника Народне скупштине РС | (видео)

У своме првом излагању, Бранко Павловић је навео пет конкретних примера из којих је јасно да је деловање Влада које је водила Ана Брнабић било погубно за Србију и већину њених грађана, и да посланичка група покрета »МИ – глас из народа« неће подржати њен избор за председницу Скупштине јер је катастрофални ефекти које је имала на једној високог државној функцији свакако не препоручују за другу.

  • Пример квази-прагматичног сагледавања реалности: Влада под изговором економских интереса поклања Генералштаб страним инвеститорима – игноришући и његов културни и симболички значај (5:17)
  • Пример политике погрешних приоритета: Влада даје предност градњи стадиона испред решавања проблема водоснабдевања у читавом Банату (цена оба пројекта је слична) (9:14)
  • Пример неоколонијалне макроекономске политике: Влада потпуно попушта свим притисцима ММФ, Светске банке и бриселске администрације, колико год то било штетно за већину грађана Србије (11:11)
  • Пример разлике између речи и дела: Влада декларативно заступа ставове да је КиМ интегрални део Србије, али се фактички одриче својих суверених надлежности на КиМ (12:19)
  • Пример тоталне небриге о здрављу нације: Влада не само да се не бори против коцкања и клађења, већ ову пошаст јасно афирмише и чак прави аранжмане с кладионицама (13:12)

* * *

О принципима, неприхватљивости француско-немачког предлога о нормализацији идноса са тзв. Косовом | (видео)

Зашто је тзв. Немачко-француски споразум тако опасан за Србију, зашто је опасно инсистирање на томе да је он прихваћен с наше стране – што прозападна опозиција непрестано апострофира, и како му се супротставити што пре, и што делотворније. Осим кратке анализе садржаја и потенцијалних ефеката Споразума, Бранко Павловић покреће иницијативу да Скупштина Србије што пре донесе наменску резолуцију у којој ће се јасно дефинисати које надлежности на КиМ Република Србија захтева за себе.

* * *

Како се одређују приоритети Владе и да ли су то стадиони или основне потребе грађана, као што је снабдевање водом становника Зрењанина, Кикинде и целог Баната | (видео)

У своме последњем излагању, Бранко Павловић указује на бесмисленост улагања суме од преко 900 милиона евра у тзв. национални стадион, и у поређењу с тиме истиче да би најбоље решење потпуног решавања водоснабдевања за цео Банат – по пројекту Института Јарослав Черни – коштало мање од поменутог стадиона.

* * *

Јован Јањић изабран на место потпредседника Скупштине | (чланак)

Већином гласова изабрани су попредседници парламента – Сандра Божић (СНС), Един Ђерлек (Странка правде и помирења), др Јован Јањић (Ми – Глас из Народа), Елвира Ковач (СВМ), Снежана Пауновић (СПС) и Марина Рагуш (СНС). За генералног секратара изабран је Срђан Смиљанић.
Резултати гласања и то како су наши посланици гласали може се видети у саопштењу издатом поводом малициозних и нетачних тврдњи да су наши посланици подржали Ану Брнабић за председницу Скупштине, које су се појавиле у јавности, углавном на друштвеним мрежама.

* * *

Скупштина изабрала и чланове скупштинских одбора и сталних делегација у међународним телима | (чланак)

Изгласани су и чланови и заменици чланова скупштинских одбора и чланова сталних делегација у међународним телима, у којима су и наши чланови.

 

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Београд, 16.03.2024.

Генералштаб НИЈЕ и НЕ СМЕ бити на продају! | (чланак)

Покрет »МИ – глас из народа« је међу првима у јавности подигао глас против ужасне идеје да се Генералштаб, споменик културе од изузетног значаја, поклони америчким инвеститорима – који би на простору зграда архитекте Николе Добровића изградили објекте који би и по својој намени, и по изгледу одударале од изгледа и симболике ове локације.
МИ сматрамо да је Генералштаб симбол непокорности и слободарског духа српског народа и да као такав мора бити обновљен!

2 thoughts on “МИ – ПРЕТХОДНЕ НЕДЕЉЕ (18-24.03.2024)

  1. Веома добар потез објављивати јавно делатност покрета, редовно једном недељно и ванредно према догађајима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *