ПРЕКИД СЕДНИЦЕ КОЛЕГИЈУМА – КЗМ

Београд, 03.04.2024.

ПРЕКИД СЕДНИЦЕ КОЛЕГИЈУМА ПОСВЕЋЕНЕ ПРИМЕНИ ПРЕПОРУКА ODHIR

Данас је у Народној скупштини настављена седница Колегијума (скупштинског тела које чине председник и потпредседници Скупштине – с представницима посланичких група), започета у понедељак, 1. априла. Тема седнице је била примена препорука ODHIR у вези с изборима.

На почетку састанка, председница скупштине је предложила да се иде кроз цео извештај – тачку по тачку. Представници коалиција СПН и НДД-ПОКС су тражили да се прво расправља о три тачке које су заједнички доставили на првом делу седнице: (1) формирање ad hoc комисије за надзор бирачких спсикова, (2) медијуско извештавање и (3) расписивање локалних избора у свим срединама (у београдским општинама и 66 општина ван Београда) у исто време с Београдским градским изборима – 2. јуна.

Представници власти су одмах, у начелу, прихватили тачке 1 и 2, а у вези с трећом су изразили став да тачка 3 подразумева измену Изборног закона која би из угла уставности била упитна, па и недемократска – јер афирмише принцип да владајућа већина може изменом закона фактички скраћивати мандат одборницима са 4 године на колико год хоће мање (у овом конкретном случају би мандат био скраћен за 30 дана). Поставило се питање одакле овлашћење за тако нешто; став је био да кад се једном направи преседан, то води ка могућности да власт тамо где изгуби на локалу може мандат одборницима скратити и за 6 месеци, или чак годину дана.

На данашњем другом делу седнице председница Скупштине, Ана Брнабић, је изашла са предлогом да локални избори у свим општинама и градовима иду истовремено, али да се не прихвата промена Закона само зато да би избори и у тим осталим општинама и градовима били 2. јуна – истовремено с београдским градским изборима.

Након око 45 минута расправе, представници СНП и НДСС-ПОКС су изјавили да напуштају седницу, јер им захтев из тачке 3 није прихваћен.

О препорукама ODHIR се није ни расправљало.

Између прве и друге седнице Колегијума добили смо припремљене предлоге измене закона како би се примениле неке препоруке ODHIR, и покрет »МИ – глас из народа« их сматра добром основом за разговор.

Након прекида седнице Колегијума, у Скупштини су одржане три конференције за медије; у трећој су се представницима медија обратили др Јован Јањић, потпредседник Скупштине и Бранко Павловић, шеф посланичке групе МИ – глас из народа.

3 thoughts on “ПРЕКИД СЕДНИЦЕ КОЛЕГИЈУМА – КЗМ

  1. Stvarna kontrola i dostupnost biračkih spiskova u svim gradovima, u svim lokalnim samoupravama, i to počev do kraja aprila, pa nadalje, do iza izvrešenih izbora, nezavisno od toga gde se održavaju ili ne održavaju izbori – u potpunosti bi sprečila glasački tranzit. Svi građani bi bili kao na tacni i svako ozbiljnije povećanje njihovog priliva u neku sabirnu tačku (opštinu, grad) pred izbore, te njihov manjak iz sredina gde izbora nema, ili su u drugom terminu, bili bi odmah detektovani. Tako 3 tačke neozbiljnig dela opozicije, verovatno instruisanog spolja, postaju 2 sasvim upotrebljive tačke: puna kontrola biračkog spiska time i eventualnih izbornih migracija, i druga, medijski neophodan prostor koji će biti iskorišćen i za prezentaciju eventualne manipulacije glasačkih nomada ukoliko neko to pokuša nakon omogućenog permanetmog pristupa i provere biračkih spiskova pre, za vreme i posle izbora. Nadam se razumu i usvajanju ove ideje – otvorena kontrola biračkih spiskova u realnom vremenu, pre, za vreme i posle izbora.

    1. Многи су се бунили када су међу бирачима откривени људи који су умрли пре двадесет година, међутим сада схватамо да су они једини чврсто везани за своја боравишта и своја уверења! Штавише, њихова порука: “Ми јесмо мртви, али ви не заслужујете да живите!” и њихово уверење: “Сви ћете ступити у нашу Партију кад-тад: па учините то одмах, уместо што се брукате у тзв. партијама!” – довели су ме до просветљења!! Ми смо њихов подмладак! Ми смо, Боже-ме-прости – њихови пионири… И, како се понашамо, као да брзамо да им се придружимо! То је неиздрживо!! Да није глуво доба ноћи, сад бих овако го истрчао из свога гроба – опс… – из свога стана и почео да се дерњам по улици: “Ја сам жив! Ја желим да живим!!” све док вас све не пробудим, све док не оснујемо ПАРТИЈУ ЖИВИХ која ће огњем, својим живим огњем спалити вампире који нам деценијама сисају крв! … или, бар за почетак, удружење “Ја нисам зомби” које ће покушати да смањи цену сладоледа.

  2. Разумљиво је да би се десио преседан у вези продужења рока избора и скраћења мандата посланицима од стране владајуће партије АЛИ… Парандуловић је у праву кад каже да је беснислено причати о правима и правди у држави где влада криминална структура власти. Заиста бесмислено. У Србији се тек треба формирати – створити правна држава , после смене криминалне олигархије. Помињу се Радојчић и Веселиновић а уствари , много је таквих око врха власти. Много.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *