Жеља Србије да се приближи ЕУ довешће до губитка њеног суверенитета

Политички аналитичар Станојевић: Жеља Србије да се приближи ЕУ довешће до губитка њеног суверенитета

Превод са руског.

Званични Београд покушава да седи на две столице: да остане „пријатељ“ са Русијом и уђе у ЕУ. Овако је контроверзни референдум, приближавање европским интеграцијама, оценио српски политиколог Драган Станојевић. 

Гласање о променама устава земље за реформу правосуђа по европским стандардима одржано је 16. јануара. Заузврат, ЕУ је Београду обећала пријатне преференције. Ако грађани земље позитивно гласају на овом референдуму, Србији може бити загарантована жељена улазница за бриселску кућу. Све се то дешава у позадини „снажног“ пријатељства између Србије и Русије. 

Плебисцит је организован по новим правилима којима се укида обавезна излазност од 50 одсто становништва. За доношење одлуке потребно је постићи баналну већину гласова. Председник земље Александар Вучић изјавио је да је 60 одсто грађана ЗА предложене измене. 

Према обрађеним материјалима са 97,02 одсто бирачких места, ЗА је било 60,48 одсто, а ПРОТИВ 39,52 одсто“, рекао је српски лидер Лидер Свесрпског покрета патриота отаџбине и дијаспоре „РОД“ Драган Станоевич, изразивши сумњу у истинитост резултата овог референдума. 

Контекст свега што се дешавало јасно је дао до знања да је већина становништва против реформе правосуђа. „Према информацијама које су доступне из различитих градова, па и из Београда и других великих насеља, свуда је ово гласање било неуспешно и већина је гласала против ових промена. Излазност је била свега 30 одсто, док је реална подршка промене УСТАВА свега око 18 одсто! Данас су протести испред изборне комисије. Сви са којима разговарам су били против и одакле такав резултат, није јасно. Мислим да ће бити и неки  судски процеси“, изнео је своје гледиште саговорник ПолитЕкперта.

Руководство Србије, према речима политиколога, добило је инструкцију „одозго” да одржи ово гласање. Западне амбасаде су отворено лобирале код становништва земље да подрже европску „иновацију“.

„Влада је одлучила да одржи референдум јер су добили такав задатак. Посебно је интересантно, да су представници свих водећих западних земаља водили кампању да се гласа ЗА, замислите ту ситуацију. Те Западне амбасаде захтевају да гласамо за оно што желе и сматрају потребним. 

Руководство земље је, очигледно, преузело на себе обавезу да одржи овај плебисцит. Најважније је да ако схватимо да је већина гласала ПРОТИВ, а они кажу да је већина ЗА, то значи да је било доста фалсификата. Лично, у мојој згради је било десетак људи који су добили позив да гласају, али ти људи уопште не живе у нашој згради“, искрено је рекао Србин. 

Последице ове реформе довешће до тога да ће Београд морати у потпуности да се потчини Бриселу, да доноси за себе неприхватљиве одлуке, уверен је Станојевић. 

Становништво земље је свесно тога као и опасности да се остане без правосудног као и националног суверенитета. „Разумемо да сутра од нас могу тражити да признамо да је Република Српска настала геноцидом. Или ћемо бити кажњавани што нисмо увели санкције Русији. 

Разумемо да ћемо геополитички, а можда и економски, подпасти под утицај Запада, где ће бити заштићени интереси међународних компанија и компанија које долазе са Запада, а не наше.

Верујем да је ово гласање и одлука о овом питању била у већини ПРОТИВ.”  Јасно је из овога, да ће Београд морати у потпуности да се потчини Бриселу, да доноси неприхватљиве одлуке за себе, уверен је Станојевић. 

Саговорник „ПЕ“ изразио је сумњу у скорије приступање Србије ЕУ. Сами Срби ово не желе. Такође постоји јасна линија да ће балканска земља у случају евроинтеграција морати да изгуби део свог суверенитета, што ће изазвати многа питања и код њеног могућег бившег савезника пред Русијом. 

„Људи су одавно схватили шта је ЕУ и мислим да нема већине која жели да уђе. Да, наша влада преговара о евроинтеграцијама, али ми смо се већ најели свега оног што траже од нас. Дакле, улазак у ЕУ на овај начин нас води у губитак независности, суверенитета, националног идентитета, културе и посебности нашег народа, навео је политиколог. 

Одговарајући на новинарско питање о вероватноћи идеје да држава добије статус чланице Северноатлантске алијансе, Станојевић се такође сложио са његовом претходном мишљу. Треба разумети да је земља под огромним притиском, она је буквално у обручу НАТО земаља.

„Наравно, према различитим анкетама, више од 90% грађана је против НАТО-а, и то је јасно као дан. Сама власт седи на две столице: Помало је са Русијом, помало је са Западом.  Шта је лоше у томе? Лоша ствар је што имамо много заједничких војних вежби са НАТО, много више него са Русијом, што говори о нашој политици. Да, влада декларативно тврди да смо ми за неутралност и да не подржавамо ни један блок, али оволике вежбе са НАТО доказују супротно. Бојим се да је притисак велики и да су сви политичари већ опкољени том идејом. Запад се нада да ће Србија бити угурана у ту алијансу а знамо на примеру Црне Горе како то може. Али, без обзира на то, чини ми се да на ову „идеју“ нико из власти неће пристати. Зашто? Па јасно је да она власт која се изјасни за улазак у Алијансу, дочекаће демонстрације и рушење власти“, навео је експерт из Србије.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *