САОПШТЕЊЕ МИ ГЛАС ИЗ НАРОДА Корупција и криминал око „ревитализације комплекса“ Министарства одбране и ГШ

САОПШТЕЊЕ

Корупција и криминал око ревитализације комплекса Министарства одбране и ГШ

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је у име Владе Србије, са компанијом Афинити Глобал Девелопмент, потписао Уговор о тзв. ревитализацији Министарства одбране и ГШРЈ).

Владини медији цело време извештавају јавност на спекулативан начин, пренебрегавајући више битнних чињеница:

 • То је био комплекс ССНО у бившој СФРЈ, а после Министарство одбране и ГШ Војске Југославије, све до агресије НАТО пакта 1999.године а након тога седиште МО Државне заједнице Србија и Црна Гора. Владини медији извештавају само да се ради о бившем комплексу ССНО који је „порушен при бомбардовању 1999.године“. Не наводе се чињенице да је и сада Министарство одбране Србије размештено у том преосталом делу комплекса који није разорен.

 

 • Намерно се потискује чињеница да је тај комплекс када је изграђен добио статус објекта који је под заштитом града Београда те му се неможе мењати изглед нити намена.

 

 • Потписан је Уговор са америчком компанијом без јавне расправе, без сагласности Министарства одбране, Генералштаба ВС, БИА, Војно обавештајне агенције и Војно безбедносне агенције. Ако постоје такве сагласности онда су оне незаконите, противуставне и дубоко штетне по српске националне интересе. Када Србија једног дана постане демократска држава сигурно је да ће потписници тих сагласности наћи пред лицем правде да појасне такво национално штетно деловање;

 

 • Министар Горан Весић, као овлашћено лице испред Владе, отуђио је без динара надокнаде локацију огромне вредности управо држави која је разарала МО и ГШ Војске СР Југославије. Толики неморал није лако разумети. Министар Весић је рекао да „уговор у том тренутку није потписан и да ће јавност бити обавештена када се то буде догодило.“ „Обновићемо објекат 25 година пошто је уништен у бомбардовању. За четврт века никоме није пало на памет, пре ове Владе, да комплекс обнови. Када овај простор буде ревитализован допринеће развоју Београда и Србије“, навео је Весић. Влада је то дала њему у надлежност као да се ради о коњушници у Лајковцу. Не ради се ни о каквој ревитализацији објекта и враћању у првобитну намену, него о коруптивном деловању које је штетно по националне интересе.

 

 • Посебна срамота огледа се у томе што тадашњи министар одбране а сада председник Владе Милош Вучевић и НГШ ВС генерал Миладин Мојсиловић нису се огласили поводом нечасног отуђења војног комплекса МО и бившег ГШ СР Југославије.

 

 • Јавност није упозната колика је површина парцеле која је уступљена америчком инвеститору? Како је могуће да Министарство одбране остане у том непосредном кругу као и Стари Генераштаб где су размештене две војне безбедносне агенције (ВОА и ВБА)? Како је могуће да ГШ ВС се одрекне те локације и огласи је неперспективном? Пуно је питања које народ поставља и жели да чује одговоре, али изгледа да власт постаје све бахатија јер су избори прошли и „коме сада треба тај народ и кога брига до наредних избора“.

 

 • Како је могуће да се ова локација уступи инвеститору из САД, држави која је припремала и извела агресију на СР Југославију 1999.године, држави која је разбила Државну заједницу Србија и Црна Гора, подржала независност лажне државе Косово и учинила све да се српски народ прогласи геноцидним у ГС УН ?

 

 • Такву непријатељску улогу и деловање САД власт Србије је наградила 2007.године продајом старог Маршалата на Топчидеру за америчку амбасаду по три пута мањој цени, од процењене за свега 15, 2 милиона долара, за преко 4 хектара земље на највишој тачки изнад Краљевог двор. Америчка амбасада са прислусним центром и агентуром, својом локацијом у реалном времену покрива касарну Топчидер, ВМА, БИУ, ГШ ВС на Бањици, Војну академију, као и многе виле где су смештени функционери Србије и богата „београдска привредна и политичка елита“.

 

 • Садашња срамота актуелне власти знатно је већа 2024.године, када је парцела МО, у срцу владиних институција, уступљена за „0“ динара. Све то говори о томе да је присутна огромна корупција и криминал у распродаји државне имовине, од стратешког интереса.

 

 • Такозваним „Уговором о ревитализацији комплекса ССНО“, дограђују се услови да Америка после Топчидера изгради стамбено, пословни, хотелски комплекс у центру града, из кога ће моћи да прислушкује све владине институције.

 

Министар Горан Весић, у прошлој и новој Влади наставио је упорно да са министром за финансије Синишом Малим ревносно испуњава предуслове, како би се америчка компанија, формално правно увела у посед и да отпочне изградњу хотелско стамбеног комплекса, У том процесу се дешавају и даље веома чудне коруптивне ствари:

 • Министар Горан Весић је обећао и “… истакао да ће, све што се буде радило у оквиру ревитализације комплекса, бити учињено у складу са законима Србије и у сарадњи са Владом Србије и свим релевантним институцијама у земљи, које су надлежне за урбанизам и заштиту културне баштине.“ Весић је истакао да инвеститор, према уговору, има обавезу да на истој парцели изградиМеморијални комплекс посвећен свим жртвама НАТО агресије из 1999. године. Доводе џелата  да прави спомен обележје. Том неморалу нема краја.
 • Министар Весић је у више наврата саопштио да се пројекат реализује у сарадњи са првим потпредседником Владе Синишом Малим.

Медији доносе информације да је управо министар Синиша Мали бездушно и насилнички се понео према директорици Републичког завода за заштиту споменика културе, професорици др Дубравки Ђукановић. Она је у суботу, 1.јуна 2024.године позвана из Министарства економије на састанак којим је руководио министар финансија Синиша Мали. На састанку јој је речено да мора или да скине „заштиту“ са Генералштаба или да поднесе оставку. Остављено јој је да размисли до понедељка. Она је након те уцене рекла да ће подноси оставку. (извор Нови магазин). Исти извор наводи  да је писана оставка стигла у Министарство културе, а у четвртак, 6.јуна 2024. године очекује се да на ту функцију буде именована особа која ће скинути заштиту над тим спомеником културе и да изгуби статус заштићеног културног добра.

Зграде МО и Генералштаба, које су оштећене у НАТО бомбардовању, имају статус споменика културе, исти статус има и стара зграда Генералштаба. Као просторно-историјска целина заштиту има и подручје уз Улицу кнеза Милоша.

 

У питању су три одлуке Владе које би морале да буду стављене ван снаге да би било шта на том подручју могло да буде срушено или изграђено. Да би заштите биле стављене ван снаге, Републички завод за заштиту споменика културе мора да поднесе иницијативу, тј. образложен предлог Министарству културе, а Министарство то да пошаље Влади Србије на даље одлучивање. У образложењу предлога за скидање заштите требало би да пише да је ово културно добро изгубило споменичка својства. Никола Добровић је добио Октобарску награду и Седмојулску награду за овај пројекат 1962. Године.

Дошли су изгледа неки нови људи којима ништа није свето, који величају сарадњу са непријатељем који нам одузима свето Косово  и који нам затеже омчу до краја , баш на том месту где је 1999.године спроводио крвави пир. Родољубиви народ, ветерани и пензионисани официри, подофицири и војници, грађани Бограда, верујем да ће спречити ово насиље које се спроводи над српским народом кроз реализацију овог пројекта.

Слобода Србији и српском роду..!

МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА

 

3 thoughts on “САОПШТЕЊЕ МИ ГЛАС ИЗ НАРОДА Корупција и криминал око „ревитализације комплекса“ Министарства одбране и ГШ

 1. O ovome ste mogli i pre izbora na kojima ste potopljeni, upravo zbog bespolnosti. I to baš na ovom mestu gde ste baš “muški” otćutali sve, valjda i sve očekujući pomazanje od režima, ne bi li on bio kakav viši sud koji će vam dati vaše pare koje vam pripadaju, a koje je neosnovano, ali verovatno i po dogovoru sa pomazenicima, zadržao doktor za vanzemaljce i plave oči.
  Tužno. Morate snositi odgovornost. Posebno idejni nosioci jednog takvog bespolnog parapolitičkog delovanja u najtežim okolnostima i u najtežem trenutku po građane.
  Ne rađaju se deca, ali ni budućnost u “nebinarnim” odnosima, uključujući i političke.

 2. Није ме изненадило сазнање да се пљачка народна имовина, понос и будућност, но запрепастила ме је вест да имамо владу! Много, много сам се обрадовао!!! Одувек сам желео да имамо владу! Толико сам се обрадовао да сам почео да певушим: “Имамо Владу! Имамо Владу…” Горео сам од нестрпљења да поделим дивну новост са рођацима, пријатељима, познаницима… земљацима… А онда сам прочитао саопштење до краја… и схватио… ех… То је још једна влада Србије… То није Српска Влада…

 3. po stoti put: kad ste se polakomili da pravite stranku sve je poslo naopako. Ali nista nije izgubljeno ako pronadjete nacine za uticaj na javno mnjenje. Ako ste “izgubili” na izborima u Beogradu niste izgubili pamet. Srbija je u deficitu sa pametnim nezavisnim ljudima . To je pokazao uspeh u prvim izborima , pa su i ziherasi kao Kreni promeni videli da i za njih ima”leba”. I eto, uzeli su vase glasove.
  Vama treba dobar menadzer , kao za NBA .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *