НИЈЕ ДОБРО ШТО СУ ПОЗВАНИ АМБАСАДОРИ!

Београд 12.4.2024.

Бранко Павловић: »Није добро што су позвани амбасадори зато што то ствара утисак да се одлуке не доносе суверено, и није добар предлог да убудуће буду укључени и други амабасадори – зато што би то појачало утисак да Србија не доноси сама своје одлуке!«

Представници посланичке групе Ми – глас из народа су учествовали на консултацијама око изборних услова одржаним 11.04. 2024., односно на састанку посланичких група Народне скупштине о даљем раду на испуњењу препорука за унапређење изборног процеса.

Колегијуму су присуствовали председник посланичке групе Бранко Павловић и потпредседник скупштине испред Ми – глас из народа, др Јован Јањић.

Ми – глас из народа се у опозицији понаша исто како би се понашао да је власт у Србији, са уважавањем свих учесника у политичком животу, штитећи националне и државне интереса и сматра да су консултације конструктиван облик да се спусте тензије у друштву, изазване неповерењем у изборни процес. Неучествовање у дијалогу не води ничем добром. За Србију.

У овом тренутку, то пре свега значи да се јасно укаже да групација Србија против насиља без ваљаних разлога суштински одбија дијалог и подстиче нетолеранцију у друштву. Наша друга обавеза према грађанима је да истовремено допринесемо да се у дијалогу са властима постигну што бољи изборни услови.

Оно што се не постигне сада, а сасвим сигурно нужно због већ расписаних избора, један део бољих изборних решења треба наставити да се договара и када се избори заврше. И то непосредно након њиховог завршетка.

Састанку су присуствовали и амбасадори САД, ЕК, Норвешке и ОЕБС. Председница скупштине је одмах на почетку објаснила да су они позвани зато што су те државе, односно ОЕБС највише и сарађивали у процесу примене препорука ОДИХР, али да је сасвим отворена за предлоге да убудуће присуствују и амбасадори других држава.

У свом излагању на састанку, представник посланичке групе Ми – глас из народа, Бранко Павловић је нагласио да није добро што су позвани амбасадори, зато што то ствара утисак да се одлуке не доносе суверено и да је требало државе, односно организације, укључити у рад позивом њихових експерата. Истовремено је истакао да предлог да буду укључени и други амабасадори није добар зато што би појачало утисак да Србија не доноси сама своје одлуке.

Присутни амбасадори за два и по сата трајања колегијума нису учествовали у расправи.

Ми – глас из народа и овим путем захтева од председнице Народне скупштине Ане Брнабић да убудуће не позива на седнице колегијума амбасадоре зато што је Србија суверена држава, а не протекторат.

Као што бисмо свакако разговарали са амбасадорима поменутих држава и организације да смо власт, у интересу Србије, а не само седели са њима у истој просторији, тако је и сада учешће представника Ми – глас из народа на колегијуму допринело успостављању културе дијалога, бољем сагледавању проблема са којима се суочавамо и јасном указивању и властима и СПН у чему се и на основу чега наши ставови разликују од њихових.

Став МИ – глас из народа је да власт не сме својим потезима да нарушава суверенитет Србија, да је   бојкот избора политичка странпутица, као што су то и бојкот дијалога и учешћа у раду колегијума.

Део стенограма који дословно преноси речи Бранка Павловића можете прочитати овде.

One thought on “НИЈЕ ДОБРО ШТО СУ ПОЗВАНИ АМБАСАДОРИ!

  1. Нисте требали пристати на присуство амбасадора па макар заиста били позвани и не учествовали у расправи! Идите међу народ разговарајте са патриотама који не учествују на изборима! Ширите се и разговарајте! Пуна је Србија таквих који мисле као ви!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *